Na vijf jaar bouwen is het eindelijk zover: Park Startbaan is klaar! Zes jaar geleden was het terrein niet meer dan een locatie met wat tennisbanen in eigendom van de gemeente. En moet je nu eens kijken: Park Startbaan schittert en bruist als nooit tevoren. De oplevering van het nieuwe duurzaam gebouwde clubhuis, eind september, vormde de apotheose van een bedrijvige periode. Ontwerper en projectmanager Han Schooneman was er vanaf het begin bij betrokken en is megatrots op het eindresultaat. “Park Startbaan is klaar voor de toekomst.”
In 2017 nam Stichting Tenniscentrum Startbaan eigendom, beheer en exploitatie van het sportpark over van de gemeente Amstelveen. Sindsdien is er ongelooflijk veel veranderd. De twaalf buiten en vijf binnen tennisbanen zijn weer als nieuw. Er zijn twee fonkelnieuwe padelbanen aangelegd. Het biljartcentrum straalt weer gezelligheid uit en wordt druk bezocht. De hagen, beplanting en nieuwe terrassen zien eruit om door een ringetje te halen. Er kwam een nieuwe huisstijl en website en een actief communicatie-beleid in samenwerking met André Janssens en Cees van der Togt, wat al heel wat nieuwe leden en padelgasten heeft opgeleverd. En nu is ook hét pronkstuk van Park Startbaan af. Het clubhuis is twee keer zo groot geworden en heeft van binnen en van buiten een complete metamorfose ondergaan.
Het onmogelijke werd mogelijk
Het bestuur, de verenigingen, de leden, de vrijwilligers… iedereen is het erover eens dat het onmogelijke tóch mogelijk is gebleken. Dankzij de inzet van velen is Park Startbaan het mooiste sportcomplex van Amstelveen geworden. Dat klinkt misschien onbescheiden… maar mag het? Er is zóveel gebeurt de afgelopen vijf jaar. Het park is niet meer terug te herkennen. Het is zó fraai geworden en iedereen is zó blij met het resultaat… dat mag best eens gezegd worden.
Plan van aanpak
Eén van de mensen die vanaf het eerste uur bij het project betrokken was, is Han Schooneman. Hij zette onder andere – samen met Rob Donders – een wervelende nieuwe corporate identity voor Park Startbaan op. Ook bij de fysieke ontwikkelingen was hij nauw betrokken. “Ik werd benaderd om mee te denken over het interieur en van het één kwam het ander”, vertelt hij. “Samen met architect Erik Snoeck en voorzitter Rein Willems hebben we een plan van aanpak gemaakt, een bouwcommissie opgezet, inspiratie gevraagd aan leden en betrokkenen en zijn vervolgens gaan tekenen en ontwerpen. Na een periode van veelvuldig overleg en het maken van bouwtekeningen, konden we de vergunningen aanvragen en op zoek gaan naar een lokale aannemer.”
Bijzondere klus
Vorig jaar oktober ging de (ver)bouw van het nieuwe clubhuis dan eindelijk van start. Niet alleen voor Park Startbaan zelf, ook voor de betrokken bouwbedrijven was het een bijzondere klus. Het clubhuis moest namelijk gedurende de hele bouwperiode ‘gewoon’ doordraaien. Han: “We konden moeilijk zeggen: we gaan een jaartje dicht. De werkzaamheden moesten dus zo min mogelijk overlast opleveren. Dat is volgens mij goed gelukt.”
Ons kindje
Normaal gesproken staat er een projectleider op z’n klus, maar Han en Rein besloten de bouwbegeleiding zelf te doen. “Dat scheelde weer in de kosten, bovendien was het project toch een beetje ons kindje. Het was veel werk. Al die contacten met leveranciers elke dag, het in de gaten houden van de planning en er ondertussen voor zorgen dat alles gewoon doordraait… Ik denk dat ik er wel zo’n veertig uur per week mee bezig was. Als je aan zo’n project begint, wil je ook dat het perfect wordt. Ondanks de drukte vond ik het vooral heel leuk om te doen. Ik ben enorm blij met het resultaat. En wat ook tof is: ik kan mijn cv uitbreiden. Ik doe al veel – ontwerpen, schilderen, meubels maken, varen voor de Plastic Whale Foundation – en nu kan ik dus ook zeggen dat ik bouwbegeleider ben met verstand van duurzaam bouwen.”
Zelfvoorzienend
Duurzaamheid staat bij Park Startbaan hoog in het vaandel. “We hebben zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt”, vertelt Han. “Duurzame vloeren en plafonds, HR+++ glas, duurzame houten gevelbekleding, led-verlichting en noem maar op. Verder liggen er 600 zonnepanelen op het dak, waarmee we onze eigen stroom opwekken, en is er een duurzaam warmte- en ventilatiesysteem geïnstalleerd. We zijn bijna volledig zelfvoorzienend. Zelfs de oude bar heeft een nieuwe bestemming gekregen.”
Enthousiaste reacties
Iedereen die het nieuwe park betreedt, is vol bewondering. Han: “We krijgen alleen maar enthousiaste reacties. De komende tijd gaan we vol inzetten op het promoten van Park Startbaan bij onze doelgroepen en bij het grote publiek. Want bij Park Startbaan ben je óók van harte welkom als je niet tennist, padelt of biljart. Het is hier goed toeven voor iedereen. Er is een fijne lunchkaart, de koffie is top en aan de bar en op het terras is het altijd gezellig. Dus: kom gewoon eens langs op Startbaan 2 in Amstelveen. De koffie staat klaar!”